poniedziałek, 28 października 2013

Muffinki Dyniowe z rodzynkami. Akcja Dynia cdn.

Był dżem, były placuszki, no i nie mogłoby być inaczej, gdyby nie było jakiegoś wypieku. Ostatnio sporo muffinkowych pomysłów rodzi się w mojej głowie. Wydaje mi się, że te Muffinki również zasługują na oklaski :) 





SKŁADNIKI:


SUCHE:

200g mąki
60g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek

MOKRE:

4 łyżki pure z dyni
1 jajko
125 ml mleka lub maślanki/ kefiru
60 g masła
aromat pomarańczowy
2 łyzki soku z cytryny


KRUSZONKA:

40 g brązowej mąki
20 g masla
20 g brązowego cukru






KROK PO KROKU:

1) Suche składniki przesiewamy do jednej miseczki i dodajemy rodzynki.
2) W drugiej misce łączymy ze sobą roztopione masło, i resztę mokrych składników
3) Do składników mokrych dodajemy składniki suche, i łączymy je ze sobą
4) Papilotki, napełniamy do 3/4, i na koniec obsypujemy kruszonką.

Pieczemy w 200 stopniach/ 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...