Spory czas temu zrobiłam w słoiczku rabarbar.
Zostało mi go trochę, a słoiczkowanie to dobry sposób na przechowywanie.
Rabarbar przesmażyłam z brązowym cukrem i czekał tak na mnie aż do tego
tygodnia. Wykorzystałam mój mały słoiczek do tego, aby upiec rabarbarowe
muffinki.... tak przy okazji tej umówionej kawy z Dominiką :)
Kawa wypita, muffinki zjedzone... Pysznie było!
Kawa wypita, muffinki zjedzone... Pysznie było!
SKŁADNIKI:
Jak zawsze dziele składniki na dwa. Suche i mokre. Najprostszy sposób na Muffinki, nie jeden leniuch wypiekowy, przyrządziłby ich masę.
SKŁADNIKI SUCHE:
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50g cukru brązowego
50g cukru białego
konfitura z rabarbaru
SKŁADNIKI MOKRE:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
60g stopionego masła
KROK PO KROKU:
1) Składniki suche i mokre rozdzielamy na dwie miski. Łączymy każde ze sobą.
2) Następnie wystarczy tylko dodać do mokrych składników, składniki suche. Wszystko łączymy ze sobą i gotowe! Muffinki są gotowe do pieczenia. Napełniamy, więc foremki lub papilotki i wstawiamy do pieca.
Pieczemy w 210 stopniach/ 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz