poniedziałek, 25 lutego 2013

Lukier.

Na pewno przydaje się do nie jednej potrawy, tak więc dobrze jest wiedzieć jak go zrobić. Biały lukier. Dobry do babeczek, makowca, ciast ucieranych i do jeszcze wielu wielu innych na które wpadnie wam pomysł. A więc... jak to się robi? To bardzo proste!




Składniki:
2 białka
200g cukru pudru (ilość cukru pudru jest zmienna, zależna od wielkości białka)
łyżka przegotowanej ciepłej wody
ekstrakt waniliowy
sok z cytryny

KROK PO KROKU:


1) W małej misce roztrzepujemy delikatnie dwa białka.
2) Następnie dodajemy powoli cukier puder i energicznie mieszamy łyżką. Możemy użyć drewnianej łyżki, ja użyłam rózgi.
3) Dodajemy łyżkę wody wymieszanej z ekstraktem z wanilii i znowu ucieramy. Masa powinna być gładka i lśniąca.
4) Ostatni krok to sok z cytryny który dodajemy i jeszcze raz energicznie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...