piątek, 7 grudnia 2012

Sernik z jagodami.

Kiedyś, mój Mężczyzna powiedział, że w Starbucks maja najlepszy sernik z jagodami....
Przyjęłam wyzwanie ;)

SERNIK Z JAGODAMI:

Spód:

-Opakowanie ciastek digestive (ja użyłam tych z czekoladą)
-Pół kostki masła

Masa serowa:
-500g zmielonego twarogu
-jeden serek homogenizowany waniliowy (typu danio)
-200g cukru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżki mąki
-3 jajka

Polewa z kwaśniej śmietany:
-200ml śmietany 18%
-łyżka cukru
-łyżka ekstraktu z wanilii

KROK PO KROKU:

1) Łączymy ze sobą: pokruszone ciasteczka + roztopione masło. Następnie przygotowujemy tortownicę, wyłożoną folią aluminiową (łącznie z bokami i spodem). Tortownicę wykładamy ciastkami, i zostawiamy tak w lodówce na 20 min.
2) W misce łączymy ze sobą kolejno: twaróg + serek + cukier + ekstrakt z wanilii + sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę, a na samym końcu całe jajka. Tak przygotowaną masę wlewamy na schłodzoną wcześniej tortownicę.
3) Na wierzch rzucamy jagody, po czym wstawiamy do piekarnika: 170 stopni, 55 min.
4) Po czasie pieczenia, wyjmujemy sernik i wylewamy na niego polewę z kwaśnej śmietany dając mu kolejne 10 min w piecu.

Sernik powinien być ścięty, chłodzimy go, po czym odstawiamy do lodówki na całą noc.


Podobno im dłużej postoi, tym lepszy... ;)
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...