niedziela, 16 marca 2014

Kurczak faszerowany szpinakiem i zawijany szynką parmeńską

Dobre na odświętny obiad, i na przyjęcie teściowej :) Wszystkim smakowało, i wszyscy byli zadowoleni.
Co nam potrzeba?




SKŁADNIKI:

1 kg piersi z kurczaka/indyka
świeży szpinak (lub mrożony)
czosnek
sól, pieprz, słodka papryka
masło
2 opakowania szynki parmeńskiej

KROK PO KROKU:

1) W garnuszku roztapiamy łyżkę masła, i wyciskamy 3 ząbki czosnku. Dodajemy świeży lub mrożony szpinak, i podsmażamy ok 5-10 min.
2) Piersi przekrajmy w plastry jak na roladki, i rozbijamy na cienko
3) Mięso doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką.
4) Nakładamy po łyżce szpinaku i zawijamy. Następnie bierzemy po jednym lub dwa plastry szynki parmeńskiej, i zwijamy rolady.
5) Roladki obsmażamy na maśle, po obu stronach i do pieca:

Zapiekamy ok 30 minut/ 180 stopni


SOS:

1) Resztka farszu ze szpinaku + zielona pietruszka + śmietanka 30% + sól, pieprz, słodka papryka + troszkę wody.
2) Wszystko razem zgotować, a następnie zblendować. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go mąką, a Ci co krzyczą na mąkę, niech wcinają rzadki :P
3) Całość podajemy z niezawodnymi, pieczonymi ziemniaczkami. Baby Potatoes najlepsze w tym wydaniu. Doprawione, ziołową solą, pieprzem, świeżym tymiankiem,  i szczyptą pieprzu cytrynowego, który wypuściła firma Prymat. Mega dodatek do niedzielnego obiadu i nie tylko :)





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...